Jim Hamilton om att skapa för miljonpublik
Jim Hamilton är personen bakom YouTube-kanalen ”Stumpy Nubs Woodworking Journal” där han under 10 år delat med sig av snickartips till sina följare. Jim har publicerat över 700 inspirerande filmklipp och kanalen har idag fler än 630.000 prenumeranter. Vi kontaktade Jim för att få veta mer om vad skapandet betyder för honom.
Vilka är dina favoritprojekt?
– Jag gillar det konstnärliga, som träsnideri, att skapa dekorativa mönster i fanér och intarsia. Det är dock väldigt tidskrävande och eftersom jag inte har så mycket fritid får jag sällan njuta av den typen av av projekt.
Vilket projekt har varit roligast under det senaste året?
– Vi gjorde nyligen en trappa i vitek med sättsteg i koppar och ett litet bibliotek undertill. Projektet var utmanande, bland annat skulle vi göra en lång ledstång i ek och böja koppar runt trappnosen på stegen, vilket kräver perfektion. Jag har lite svarvande av startstolparna till trappen kvar innan projektet är helt färdigt.
När gillar du mest att använda din Sjöbergs-bänk?
– Jag gillar den massiva känslan. I flera år har jag ägt en Elite 2000 med förvaringsskåp undertill. När skåpet är fullt med verktyg är bänken mycket stabil och tung. Det är väldigt viktigt för mig att ha en stabil och fast arbetsplats eftersom min kraft och energi förs vidare in i detaljerna, då får arbetet inte förstöras genom att bänken flyttar på sig. Alla som har jobbat vid en sådan bänk kommer aldrig att nöja sig med något annat i framtiden.
Hur har ditt snickrande utvecklats sedan du startade din YouTube-kanal?
– Oturligt nog, får jag sällan bygga eller skapa något bara för att det är kul nu för tiden. Varje projekt är utvalt för att ha ett utbildningsvärde för min publik och processen är väldigt annorlunda när man också filmar. Jag känner stort värde i att hjälpa andra att lära sig om träkonst, men det är inte riktigt samma känsla som när man får tillbringa tiden i sin verkstad och bara göra vad man vill utan att behöva tänka på en kamera. Jag minns hur min morfar pratade om att han hoppades att få mer tid till att snickra när han skulle gå i pension. Här står jag nu, med snickeri som mitt yrke och önskar precis samma sak: att få mer tid för att snickra när jag går i pension.
Många vänder sig till dig när de vill lära sig något inom snickeri, men vart vänder du dig för att lära dig saker?
Jag läser böcker och magasin, tittar på videos och ibland läser jag även någon kurs, precis som alla andra. Snickrandet är ett uråldrig hantverk som har utvecklats sakta. Det finns många metoder för att uppnå samma mål. Jag tycker det är viktigt att ha ett öppet sinne för att lösa saker på olika sätt. Det spelar ingen roll hur mycket vi anser att vi kan, det finns alltid något mer att lära sig, eller en ny teknik som är värd att prova.