Vi har semesterstängt v. 28-31. Lägg din beställning senast 2 juli 16:00 för att den ska skickas innan semestern   |   Just nu FRI FRAKT på alla produkter

Tips till dig som ska köpa en ny arbetsbänk

Sjöbergs är en av världens främsta tillverkare av professionella slöjdbänkar. Vi skapar för hand från fabriken i Stockaryd och det har vi gjort i snart 100 år. I sortimentet finns arbetsbänkar för skolor, för proffs och för människor som vill skapa på sin fritid. Med vårt breda sortiment får du stora valmöjligheter och du kan alltid vara säker på att bänken är tillverkad med ergonomi, kvalitet och hållbarhet i fokus, oavsett vilken bänk du väljer.

Sjöbergs grundades 1922 av mästersnickaren Axel Sjöberg. De första tio åren tillverkades möbler i fabriken och först 1932 startade tillverkningen av slöjdbänkar. Idag används den senaste CNC-tekniken, men hur vi än moderniserat fabriken genom åren, har vi aldrig tummat på kvalitet, hållbarhet och service.

Tre månader och 360 detaljer

I vår fabrik sköter vi hela processen från virke till färdig arbetsbänk. Vi tillverkar av FSC-certifierat bokträ och andra kontrollerade material med filosofin att kvalitet kräver både tid och detaljrikedom. Därför tar det tre månader och krävs fler än 360 handmonterade detaljer för att tillverka en riktigt bra arbetsbänk. En bänk som åldras med vacker patina och som ärvs från generation till generation.

Våra arbetsbänkar står tryggt vid din sida genom livet. Från det första nyfikna mötet i slöjdsalen till de små projekten i hemmet och de riktigt stora i arbetslivet. Hos oss kan du vara säker på att hitta en arbetsbänk som passar dig, oavsett om du är hobbysnickare, hemmafixare eller proffs.

Tio steg till rätt arbetsbänk

  1. Skivans tjocklek bör vara minst 55 mm när du köper bänk med baktångslåda. Detta är nödvändigt för att få en kraftig uppbyggnad av baktångslådan.
  2. Hyvelbänken ska vara tillverkad av hårda träslag som bok, ek eller ask.
  3. Använd skyddsbackar både i framtång och baktång. Det ger både längre livslängd
    och ett rejält grepp om arbetsstycket.
  4. Välj bänkstorlek efter verksamhet. Se till att det finns utrymme mellan bänkgrupper, skåp och maskiner.
  5. Det finns höj- och sänkbara stativ. Vid behov välj gasdämpare eller hydrauliksats för enklare höjdjustering.
  6. Smörjning och justering ska ske regelbundet. Det är viktigt för både bänkens funktion och garanti.
  7. Köp hyvelbänken av ett etablerat företag för att trygga tillgången av reservdelar och service.
  8. Kvalité är viktig vid en långsiktig investering.
  9. Bra tillbehör utökar bänkens funktioner.
  10. En kvalitetsbänk kan ärvas och nyttjas av framtida generationer.
Arbetsbänk Sjöbergs nordic pro 1400

Service och underhåll

För att garantin ska gälla och framför allt för att få en längre livslängd på bänken, måste alla rörliga delar smörjas med talg och justeras regelbundet. Smält talgen i en gryta eller med doppvärmare och smörj med pensel. Hyvelbänken får ej utsättas för onormal hantering eller förvaras i fuktiga lokaler.

Hyvelbänk med baktångslåda, är försedd med två justeringsmöjligheter på undersidan. Den ena för att baktången inte ska glappa, den andra för höjdjustering av baktångslådan. Använd dessa vid behov. Bänkar försedda med framtång ska regelbundet smörjas med olja/fett på alla metalldelar. Förse gärna bänkens fram- och baktång med skyddsbackar. Var noga med att efterdra alla bultar. En dåligt åtdragen bult kan med tiden orsaka brister vid limningar.

Bänk med baktång

  1. Smörj glidytor trä mot trä med talg. Öppna baktångslådan och smörj spår och kant.
  2. Träskruvens anläggning mot bänken vid baktång och gängan på träskruven ska smörjas regelbundet med talg.
  3. Smörj med talg vid brickan på insidan av tången.
  4. Styrlist smörjs med talg.

Bänk med framtång

  1. Smörj alla rörliga delar med olja eller fett. Justera tången vid behov.

Fukt

Trä är ett så kallat hygroskopiskt material med förmåga att avge och absorbera fukt från omgivande luft och material. Resultatet blir att träet ”lever” eller, med andra ord, det sväller och krymper i storlek beroende på luftfuktigheten. Träets fuktkvot strävar efter att uppnå jämvikt med omgivande klimat.

Alla träbaserade material är beroende av att den relativa luftfuktigheten, RF, i rummet hålls mellan 40–55%. Vid en relativ luftfuktighet som är lägre än 40% uppstår fler och större springor än vad som normalt accepteras. Skulle å andra sidan den relativa luftfuktigheten bli högre än 55%, kan bestående formförändringar hos materialet uppstå och det kan även påverka och skada limfogar m.m. Den relativa luftfuktigheten är alltså helt avgörande både för träets funktion och utseende.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: