Just nu FRI FRAKT på alla produkter

En oas för hantverk och kreativitet

Inger Löwe är en konstnärlig skräddarinna med en djup passion för historiska kläder, särskilt från 1700-talet. För henne är hantverk så mycket mer än bara sömnad – det är en konstform som bygger broar mellan dåtid och nutid. I sin ateljé, Karl Gerhards, som hon har drivit sedan 70-talet, skapar hon plagg som väcker gamla epoker till liv. Varje kostym är en levande berättelse, och varje stygn speglar både historien och den personlighet som bär upp kläderna.

Skrolla för se mer

Det var på slöjdlektionerna i grundskolan som Inger först upptäckte sin kärlek till hantverket. När andra barn sydde enkla grytlappar och kuddar, drömde hon redan då om avancerade mönster och tygval. Skolan blev startpunkten för en livslång passion som skulle leda henne hela vägen till sin egen ateljé.

– “Jag insåg tidigt att det var detta jag ville göra,” berättar hon. Efter utbildning i skrädderi och några år i konfektionsindustrin, där hon lärde sig sy snabbt och effektivt, fann hon till slut sin plats på Karl Gerhards ateljé. Då var de fem anställda, men idag driver Inger den själv men tar ibland även stolt emot elever på praktik för att dela med sig av sitt kunnande. För henne är det viktigt att visa att det vi lär oss som unga kan bli grunden till ett meningsfullt yrkesliv.

- “Slöjden var där allt började för mig. Den tände en gnista som aldrig slocknat.”

Ateljén, som startades redan 1945, har en lång historia av att skapa scenkostymer till några av Sveriges mest älskade teaterpersonligheter. Inger förvaltar arvet med stor omsorg, och hennes skaparglädje syns i varje hörn – från det stora klippbordet i mitten av rummet till den klassiska Singer-symaskinen med vackert stativ i gjutjärn som står redo längs väggen. -“Denna syr jag allra helst på, den är fantastisk,” säger Inger med ett leende och berättar om hur varje plagg formas för att passa bäraren perfekt.

Det är denna omtanke och noggrannhet som gjort att hon i flera decennier kunnat skapa kostymer som går bortom vanliga plagg. För Inger handlar det om att skapa kläder som känns levande. Hon tar sig alltid tid att mäta varje kund noggrant och anpassar kostymerna utifrån deras unika mått, inte efter generiska storlekar. Under vårt besök i ateljén ser vi flera kunder komma in för att återlämna plagg, och det märks direkt att de har fått mer än bara kläder – de har fått en upplevelse. Hon hyr ut kläder till fester, födelsedagar och maskerader, och hos henne hittar man kostymer allt ifrån Tutankhamun till 1920-talet.

Inger finner sin inspiration i tyger och material, och ibland köper hon ett tyg bara för att det “talar till henne”. Hon värdesätter att se glädjen hos de människor som bär hennes kreationer och tror på kraften i att skapa med hjärtat. -“Det blir som en positiv cykel där nöjda kunder sprider ordet vidare,” säger hon. Hennes arbete är ett bevis på hur skaparglädje och engagemang kan ge varje projekt en unik själ. Från champinjonhatten för ICA-reklamen till de specialanpassade handskarna för filmen Smugglarkungen, Inger älskar utmaningar som kräver nytänkande och kreativitet.

-“Den största glädjen känner jag när jag får ett uppdrag utöver det vanliga, som kräver att man tänker till lite extra,” förklarar hon. Och det är tydligt att Inger, trots sin långa karriär, fortfarande har samma entusiasm och kärlek för hantverket som hon hade när hon satt i syslöjdssalen som ung. Hennes resa visar att ibland är det de enkla grunderna, som att få prova på slöjd i skolan, som kan lägga grunden för en livslång passion och ett meningsfullt yrke.

-”De bästa redskapen jag har är nål och tråd, avslutar Inger.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: