Just nu FRI FRAKT på alla produkter

Alex Reynaud: En fusion av moderna tekniker och traditionella ramverk

Alex Reynaud är mannen bakom “Under the water Design”. Inspirerad av naturen kombinerar han material, metoder och tekniker för att skapa unika föremål. Vi satte oss ner med honom en tidig oktobermorgon, och fick höra mer om hur man kan skapa de vackraste av synergier genom att låta olikheter mötas.

Skrolla för se mer

När han berättar om sin barndom skulle man tro att Alex Reynauds framtid som snickare var ristad i sten. Under uppväxten hade hans föräldrar en passion för att renovera hus, och ju äldre han blev, desto mer fick han hjälpa till. De köpte, rev, och byggde upp igen. Alex fick vara med och göra allt från stommar till finsnickeri. Trots sin erfarenhet från uppväxten var snickaryrket ingen självklarhet, och det var inte förrän långt upp i vuxen ålder som han skulle återuppta hantverket.

”Det dröjde ända tills jag träffade min fru. Vi köpte en gård på strax över en hektar, med så stora renoveringsbehov att vi fick bo i en husvagn. Det var helt galet. Min svärfar började ifrågasätta livet jag erbjöd hans dotter! Vi demolerade allt och började om på nytt, men efter nio månader kunde vi flytta in. Det var då jag bestämde mig för att bli professionell snickare.”

Efter att ha tagit kurser online bestämde han sig snabbt för att fokusera på finsnickeriet. I början blev det mycket beställningsjobb, med platsbyggda lösningar för specifika utrymmen. Enligt honom är det vanligt att beställare vill överarbeta designen, och han har fått övertala kunder att hålla det enkelt vid flera tillfällen.

– Jag tycker om minimalistiska verk. Designen måste vara praktisk för mig. Jag skulle beskriva min stil som skandinaviskt 50-tal. Jag gillar den visuella effekten, och det passar bra ihop med materialen jag jobbar med.

Alex kombinerar trä och metall i sina möbler, ett uttryck han kom i kontakt med under sina studier. Han älskar hur materialen samverkar, och i sina designer tycker han om att utmana hur långt han kan driva föreningen.

– Jag gillar att jobba med olika material. Metall är hårt, kallt och stelt, medan trä är varmt och mjukt. Genom att experimentera med de olika egenskaperna kan man ta en idé, se till dess omgivning, och skapa något helt unikt. Det blir en hel del misslyckanden i processen, eftersom jag sällan gör saker som gjorts förut. Men då når man också ett resultat som är närmare hantverkskonst än snickeriarbete.

Att naturen är en stor inspirationskälla för Alex är tydligt. Från höga berg till djupa dalar, vilda skogar och vida vatten. Han växte upp nära havet, och har en tillgivenhet för dess landskap och symbiosen som frodas där. Kärleken till havet har till och med inspirerat namnet “Under the water Design”. Han inspireras av naturens former och element, betraktar och lär av hur de integrerar med varandra, och försöker efterlikna det i sitt arbete:

– Material kan kombineras på många olika sätt, men om man förstår vad som funkar i naturen kan man få en fingervisning om vad som kan funka i designen. Något annat man lär sig är uppbyggnad. I naturen hittar man några av de starkaste konstruktionerna som finns, och där har vi mycket att lära och inspireras av.

För Alex är familjen viktig, och han beskriver sig som stolt make och pappa. Att hans egna föräldrar påverkat yrkesvalet är tydligt, men influenserna kom från flera håll. Hans frus farfar var också hantverkare, och har betytt mycket för Alex:

– Vi hade en fantastisk relation! Han älskade att lära ut, men vi skojade alltid om hur opedagogisk han var. Aldrig att han förklarade något. I stället fick man flytta sig ur vägen, och så gjorde han det själv. Han var en otroligt skicklig snickare, och granskade alltid mitt arbete in i minsta detalj. Det känns som jag missade honom med tio år. Jag hade inte erfarenhet nog att förstå honom då… Jag önskar att han fortfarande var med oss.

Även om hans frus farfar gick bort för flera år sen snickrar Alex fortfarande saker till hans fru. För Alex är hantverk mer än ett yrke. Det är en gemenskap som delas med vänner och familj. Han älskar också att lära ut, och ger gärna tips till besökare i verkstaden. Verkstaden i sig är för övrigt imponerande, med inte bara en utan två arbetsbänkar:

– Min primära bänk använder jag mest för montering, grovbearbetning och layout av råmaterial. Den tar ganska mycket stryk, och jag saknade en plats där jag hade ett ordentligt skruvstäd, kunde komma bort från röran och göra en sista handpåläggning. Jag har alltid älskat och velat hedra traditionerna kring möbelsnickeri, så att arbeta med Sjöbergs och ha deras bänk i verkstaden kändes naturligt.

Bänken från Sjöbergs är dessutom ett perfekt underlag för hans Shaper Origin, en handhållen CNC-fräs som han använder för att utföra komplexa utskärningar. När vi frågar hur kontrasterna passar in i hans verkstad blir det återigen tydligt att fusion är lösningen:

– För mig blir det en arbetsyta där jag kan sakta ner. Här kan jag ta fram mina handverktyg, och fokusera på detaljerna som gör verket speciellt. Det är otroligt att kunna applicera modern teknik på en arbetsbänk som i princip sett likadan ut sedan 1800-talet, och få förutsättningar att skapa allt vad fantasin kommer på!

Alex må ha börjat med platsbyggda beställningsjobb, men att skapa originella möbler är hans framtid. Han har redan tillräckligt många verk för att få ihop en kollektion, och efter elva år börjar det bli trångt i verkstaden. Han drömmer om en lokal stor nog för att undervisa klasser i, och som gör att han kan ta sig an nya typer av uppdrag:

– Att vara originell är svårt. Allt är en kopia av en kopia av en kopia. Jag använder materialen som omger mig, studerar tekniker och försöker göra en egen tolkning. Jag älskar konstens värld, målningar, skulpturer och sniderier. Det finns så mycket inspiration att hämta. Jag kan helt klart se mig själv skapa abstrakta skulpturer med inslag av vatten, trä, metall och sten för utemiljöer i framtiden. Det skulle verkligen tänja på mina gränser. Jag hade gillat det.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: