Just nu FRI FRAKT på alla produkter

En livslång kärlek till skapandet

Efter sju år på Konstfack, två decennier som lektor i bild och form på högskolan och snudd på ett helt arbetsliv som industridesigner, är det nog många som väljer att trappa ned. Inte Thorulf Löfstedt, han är en 83-årig skulptör som befinner sig mitt i sin tredje karriär.

Ibland behöver man bygga för att få utrymme att skapa

Nedanför Thorulf Löfstedts mintgröna hus på Bymarken i Jönköping, står en fristående byggnad i samma kulör. Det är en ateljé med vacker utsikt över Vättern, som han ritade och byggde själv 1980 för att skapa utrymme att kunna skulptera i. Sedan dess har kreativiteten flödat i det lilla huset, även om skulpterandet fick vänta, då ett arbetsliv som industridesigner kom emellan. Först för tre år sedan bestämde han sig för att fokusera på skulpterandet.

– Jag börjar varje dag med att skulptera. Det har jag gjort i tre år nu och varje morgon i ateljén känns fortfarande kul och spännande. Faktiskt är det rena friskvården, jag får arbeta med både huvudet och händerna, säger Thorulf Löfstedt.

Formad av tiden som elitgymnast och musiker

När Thorulf bestämde sig för att skulptera på heltid, for tankarna tillbaka till ungdomsåren och tiden som elitgymnast och musiker. Där fanns ett samband med skulpterandet: konstnärliga uttryck genom rytm, balans och rörelse. Därför blev också de första skulpturerna en serie gymnastfigurer.

Med nyfikenheten som drivkraft

Han har provat att skapa i lera och andra material, men tycker sig hittat hem i styvare material som trä och metall. Där får han använda hjärna och händer, erfarenhet och nyfikenhet, känslor och verktyg. Och just nyfikenheten är drivkraften i Thorulfs konstnärliga process.

– Processen är svår att beskriva, men ena dagen kan en träbit fånga mitt intresse och andra dagen så fastnar jag för något i tidningen, kanske en bild, ett resonemang eller vad som helst egentligen. Sen börjar tankarna flöda kring hur jag ska gestalta känslan eller betraktelsen.

Sommaren 2020 renoverade Thorulf sitt mintgröna hus på Bymarken. Än idag är det spillvirket från renoveringen som används till träskulpturerna. Men tillgången till trä är större än så, då Thorulf är något av en sparare. Timmer från en mellanvägg som sågades ned när huset köptes för snart 50 år sedan, finns fortfarande att tillgå i materialsamlingen.

Utställning på Konstnärshuset Svavel i Jönköping

Thorulf är medlem i Konstnärsföreningen Dymlingen och efter tre år av skulpterande har han i skrivande stund förärats en egen utställning på Konstnärshuset Svavel i Jönköping. Det är första gången Thorulf ställer ut sina verk och galleriet är utsmyckat med ett 40-tal (en bråkdel) av hans skulpturer i trä, brons och stål. Och visst kan det komma fler utställningar från den 83-åriga konstnären.

– Jag tycker att det här är så roligt att få hålla på med. Och jag har bara gjort det i tre år, vilket jag egentligen tycker är alldeles för kort tid för att visa upp något. Jag märker att ju mer jag skulpterar, desto mer fördjupar jag mig, tar ut svängarna och hittar roligare saker. Så nej, än är jag inte klar, avslutar Thorulf Löfstedt.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: