Just nu FRI FRAKT på alla produkter

Tusenkonstnären från Halmstad –
möt Pierre "The Swedish Maker" Bolmér

På vardagarna arbetar Pierre Bolmér som biträdande rektor på en gymnasieskola i Halmstad. Kvällar och helger spenderar han gärna i verkstaden, för att skapa och filma innehåll till sin Youtube-kanal ”The Swedish Maker”. Hans pedagogiska och inspirerande videoklipp har hundratusentals visningar och i år fyller kanalen två år. Men historien om ”The Swedish Maker” är äldre än så.

– Jag har alltid varit nyfiken. När jag väl hittar en hobby så nördar jag ned mig totalt, det är allt eller inget. Precis så var det när jag började snickra för några år sedan. På den tiden publicerade jag allt jag tillverkade på min egen Instagram, tills tanken slog mig att mina följare kanske tycker att jag bombarderar dem med mina alster. Då kände jag att jag måste ha ett separat konto för mitt skapande, där och då föddes The Swedish Maker, säger Pierre Bolmér.

Hittills har han bland annat skapat ett schackbräde, olika förvaringslådor, en hammock, läderväskor, en trähäst och en stor, talande Super Mario. För Pierre är det viktigt att lära ut genom sina videor, dels för att han vill dela med sig av sin kunskap, dels för att han bara vill göra varje sak en gång.

– Att inspirera andra var det som fick mig att starta från första början. En del skriver till mig och vill att jag ska tillverka något jag gjort tidigare och sälja, men jag vill att allt jag gör ska vara unikt. Däremot hjälper jag gärna andra att göra precis likadana saker som jag gör, säger Pierre.

Pierre uppdaterar sin Youtube-kanal en gång i veckan. De flesta saker han tillverkar är sprungna ur ett problem eller ett behov. Idéerna uppstår oftast när Pierre känner att något behöver lösas eller när något kan göras bättre. Därför hittar han också inspiration till sina projekt lite överallt i vardagen.

– Min pappa gillade också att skapa, men mer på det konstnärliga sättet. Han smyckade vår trädgård med sina verk och i mina ögon var det en form av ett opraktiskt skapande. Vackert absolut, men jag saknade funktionen. Själv är jag precis tvärtom och det kanske är min lilla revolt i livet. Jag vill framför allt lösa saker och allra helst med material och verktyg som redan finns hemma, säger Pierre

Problemlösning är en viktig del i Pierres skapandeprocess. Nästan lika viktigt som att lära sig något nytt av varje projekt. Han har svårt att beskriva processen i detalj, då den oftast ser olika ut i varje projekt. Men glädjen han finner i själva skapandet är oftast den samma.

"Skaparglädje för mig är känslan av att tiden bara försvinner. När en timme känns som fem minuter. Men också den där lilla belåtenheten i att använda saker jag själv har gjort, även om det bara är en simpel smörkniv"

I sitt skapande använder han en rad olika tekniker och material. Vissa saker tycker han blir bäst genom traditionellt hantverk, andra genom moderna maskiner. Pierre gillar att kombinera och trivs i friheten av att varken vara låst vid metoder eller material.

– Det roligaste är när jag får in flera material, som trä, läder och mässing i ett och samma projekt. Vad gäller metoder och verktyg brukar jag faktiskt inte fundera särskilt mycket på hur och när de ska användas. Oftast får jag en idé, sedan handlar det om att förverkliga den på bästa sätt med förutsättningarna jag har i verkstaden, säger Pierre.

Verkstaden har han i garaget. Den har vuxit sig större med tiden, men nu säger Pierre att den är helt perfekt. Här finns allt han behöver, bland annat projektet han själv är mest nöjd över: en arbetsbänk med inbyggd bordssåg, dammsugare och smart förvaring. Här finns också en Smart Vise som han köpte för några år sedan, men även det senaste tillskottet, en Sjöbergs Nordic Pro 1400.

– Jag började med en Smart Vise och arbetade med den fram till att jag kände att jag behövde en större hyvelbänk. Då blev det en Nordic Pro från Sjöbergs som jag är väldigt nöjd med. Den ger mig en nostalgisk effekt, en slags förnimmelse av slöjdlektionerna i skolan, samtidigt som det såklart är en extremt funktionell bänk, säger Pierre

Pierre hoppas att han någon dag kommer att leva på sitt skapande i ännu högre grad. Youtube-kanalen är fortfarande ung och han har en skapartalang som lovar gott för framtiden. Framöver har han en rad intressanta projekt på gång.

– Jag och min fru har snöat in rejält på självhushållning. Så just nu håller jag på att brygga eget öl och odla egen tobak, ännu fler självhushållningsprojekt kommer garanterat att synas på kanalen i framtiden avslutar Pierre.

Vill du se mer av The Swedish Maker?
Besök theswedishmaker.se eller kika in på Youtube-kanalen.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: