Just nu FRI FRAKT på alla produkter

Patrick Laperrière: Bryter regler för att bygga broar

Om du sett den populära Netflix-serien ”Making Fun” känner du nog igen Patrick ”PatLap” Laperrière. Med bakgrund som hantverkare kan en framtid som snickare verka självklar, men Patrick väljer sällan den givna vägen. I stället fokuserade han på humor, och på att göra hantverket tillgängligt för fler. Idag jobbar Patrick heltid som digital kreatör, och bryggar gapet mellan en traditionell konstform, och en modern publik.

Skrolla för se mer

Uppväxt i sina farföräldrars verkstad fick kanadensaren Patrick ”PatLap” Laperrière en minst sagt tidig introduktion till att arbeta med trä. Han lärdes upp av sin farfar som var snickare, men att bygga samma saker om och om igen var inte för Patrick. I stället blev han grafisk designer, och studerade komedi i Montreal. Med ett förhållningssätt som lutar mer åt ”galen vetenskapsman” än ”upplyst hantverkare” har han aldrig brytt sig om perfekta vinklar eller silkeslena ytor. För honom handlar det om att ha roligt:

– När jag började svarva var det många traditionalister som påstod att jag gjorde fel. Att man måste använda särskilda verktyg, hållna i specifika vinklar och limmade på precisa sätt. Jag hatar det. Bara för att någon gör på ett sätt betyder det inte att du inte kan göra det på ett annat sätt. Så länge du har en bild av vad du vill uppnå är resan dit upp till dig, och det viktigaste är att njuta av resan.

Patrick väljer att göra saker på okonventionella sätt. Han gillar att bryta regler och tänja på gränser, allt för att utbilda och underhålla. Tillsammans med sina vänner gör han just det i den Emmy-belönta Netflix-serien ”Making Fun”. Serien går ut på att han och hans vänner bygger härligt meningslösa uppfinningar ritade och inskickade av barn. Genom att tillföra ett underhållningsvärde till det traditionella hantverket lyckas dom nå ut till en ny generation:

– Serien har uppmuntrat så många unga tittare att ta plats i en värld av skapande och kreativitet. För första gången plockar de upp verktyg och bygger saker själva. Är man för allvarlig i sitt skapande tror jag det kan avskräcka folk. Jag har ingenting emot det seriösa, det är bara inte sån jag är. Jag vill bjuda på mig själv. När barn ser mig skämta och skoja så vill jag att de ska känna: ”Om den pajasen kan göra det så kan jag också”. Att det faktiskt lyckats gör mig så stolt, jag hade inte riktigt förväntat mig den reaktionen.

Trots sin sprudlande personlighet ser sig Patrick inte som en självsäker person. I komedin får han skina, och han älskar att få folk att skratta, men hans känsloregister är bredare än så.

– Jag är en ängslig person. Jag tvivlar på mig själv och ifrågasätter allt jag gör. Att snickra och svarva har blivit en frizon för mig. Det är så organiskt och avslappnande. När jag svarvar är jag i nuet. Allt annat försvinner.

Humor och hantverk är positiva utlopp för honom att både uttrycka sig kreativt och komma till ro. Han jobbar aktivt för att ta vara på guldkornen i vardagen, och omfamnar alla delar av sig själv:

– Jag är lika mycket det ena som det andra. Nu har jag lärt mig leva med ångesten, men annat var det för några år sen. Jag var väldigt frustrerad och visste inte hur jag skulle reda ut det. Sen började jag gå i terapi, och när jag väl hade accepterat situationen kunde läkningen börja. Nu mår jag bra, och kan jag hjälpa någon genom att prata om det så gör jag det gärna.

Genom att hålla utbildningar och kurser hoppas han kunna dela med sig av inte bara glädjen utan även lugnet han hittat i skapandet. I källaren har han en egen liten verkstad, och med sin Elite 1500 hyvelbänk på plats har han allt han behöver för sitt kreativa uttryck.

– Hyvelbänken är verkstadens mittpunkt, jag är så nöjd. Den är kompakt, men massiv nog för att vara en stabil och pålitlig arbetsplats. Här kan jag vara hur mycket jag vill. Jag har allt jag behöver här i min lilla verkstad.

Samtalet med Patrick är inspirerande, och man märker hur viktigt det är för honom att vara sann mot sig själv.

– Lycka är olika för alla, och det är så viktigt att göra det som gör dig lycklig. Fortsätt vara dig själv, oavsett vem du är. Följ dina drömmar och gå din egen väg. Det kanske låter smörigt men det stämmer. Jag vågade satsa och nu gör jag vad jag vill varje dag; det är helt otroligt.

Även om Patrick uppmuntrar folk att börja skapa i trä oroar han sig ibland för att tillgängligheten kan vara både lösningen och problemet:

– Sociala medier är både en fördel och en nackdel. DIY-rörelsen har blivit så stor, och det är toppen, men ibland ser jag folk göra farliga saker. Jag vill skicka med dem att man kan ha kul men samtidigt jobba säkert;
Verktyg är vassa!

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: