Vi har semesterstängt v. 28-31. Lägg din beställning senast 2 juli 16:00 för att den ska skickas innan semestern   |   Just nu FRI FRAKT på alla produkter

Sebastián om möbelkonst och storytelling

”Ta all tid du behöver, men förlora dig inte i jakten på perfektion i början. Genom att göra det du vill och vara glad för det du gjort blir skapandet glädjefyllt.” Så säger Sebastián Mateu, konsthantverkaren bakom företaget Ekorre möbler och podcasten Hantverkardagboken.

Sebastián har snickrat möbler i 14 år och har flera utbildningar, stipendier och utmärkelser i ryggsäcken. Sedan start har han jobbat på en arbetsbänk från Sjöbergs. Än idag håller han fast vid bänken, och med den som grund driver han sitt populära företag Ekorre Möbler.

– Efter tusentals timmar vid bänken började mina möbler efterfrågas i allt större utsträckning, och jag fick dessutom möjlighet att föreläsa på olika skolor. Då grundade jag företaget och gjorde olika förvaringsboxar och föreläsningar till min grej.

– Idag är mitt signum praktiska, platseffektiva möbler. Men viktigast av allt är att allt jag gör har en story. Varje möbel bär på en berättelse som får liv via möbelns design och detaljer.

Storytellingen gör att möblerna får ett viktigt djup, menar Sebastián.

– Ett exempel är mitt gesällprov – skåpet Estér. Det har fått namnet efter en känd kvinna från min hemstad San Antonio i Chile. Genom utformning och färger har jag berättat om henne.

– Estér levde ett tragiskt liv tills hon mötte den kände musikern Roberto Parra. De blev förälskade och levde tillsammans ett tag. Deras historia har levt vidare genom hans verk, och jag valde att skapa en hel möbelkollektion tillägnad deras kärlekshistoria.

Att våga är grunden till skaparglädje

Att berätta en historia genom en möbel kräver sin konstnär – men det är också skaparglädje för Sebastián, som inte är rädd för utmaningar. I sin podcast möter han andra skapande människor och ett ämne som avhandlas flitigt är glädjen i skapandeprocessen – och den svåra vägen till ett färdigt resultat.

– I podden fyller vi ett behov genom att prata om processen, och inte bara resultatet. Vägen till en älskad produkt är svår, lång och krokig – men det är det sällan någon som säger högt. Istället visar vi snabba filmer och en färdig produkt.

– Men även en svår process innehåller skaparglädje, och det är viktigt att hitta och bevara den. Jag tror att nyckeln till att hitta sin skaparglädje är att släppa all prestige. Då är det lättare att våga.

– Faktum är att vi alla borde inspireras av barn och hur de upptäcker världen: de provar, de lyckas och de misslyckas – ohämmat och ogenerat, gång på gång. Jag tror att det är den enklaste vägen till skaparglädje.

Inte vilken bänk som helst

För att hitta skaparglädje behövs varken trendiga verktyg eller moderna hjälpmedel – men däremot en bra och stabil grund som ger hantverkaren goda förutsättningar, menar Sebastián, och börjar tala om sin arbetsbänk.

– Jag studerade på Carl Malmstensskolan och där arbetade vi med Elite 2000-bänkar. Det var nog mitt första möte med Sjöbergs. Idag har jag en Original 1900 i mitt vardagsrum och den utgör grunden för allt mitt skapande.

– Sjöbergs har utvecklat och optimerat den här bänken i 100 år. Det ligger så mycket kunskap och erfarenhet i den och som hantverkare känner jag det i varje moment. Det här är inte vilken bänk som helst!

– Idag lär jag min 4-åriga son att älska arbetsbänken på samma sätt som jag. Han sitter ofta på bänken och uppmuntrar mig att tälja små gubbar och leksaker åt honom. Jag hoppas att han och hans lillebror får samma fina minnen med bänken som jag.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: