Vi har semesterstängt v. 28-31. Lägg din beställning senast 2 juli 16:00 för att den ska skickas innan semestern   |   Just nu FRI FRAKT på alla produkter

Alexander har hittat tillbaka till skaparglädjen

Alexander Sucks skaparglädje väcktes under hans första träslöjdslektion. Där och då, i slutet på 90-talet hade han gärna bytt ut skolbänken på heltid mot en av Sjöbergs-bänkarna i träslöjdssalen. Det var något med träet i sig, men också friheten av att få forma fritt efter känsla och tanke. Idag är han 34 år och slöjdintresset har egentligen aldrig falnat, men han har behövt prioritera annat, och först sedan några år tillbaka har Alexander hittat hem till skaparglädjen igen.

Alexander bor med sambo och två barn i ett falurött hus som ligger en bit utanför Bor, som ligger strax utanför Värnamo. Att flytta från lägenheten i stan, till huset i ingenstans har gett familjen möjlighet att komma närmare naturen och Alexander möjligheten att börja skapa igen. Ett par träbearbetningsmaskiner står nu i garaget och det som började som en liten hörna, ser mer och mer ut som en liten snickeriverkstad.

– För mig är vägen till skaparglädje en process utan ritning eller fasta mått, där det bara finns en vision och min magkänsla att vända sig till. Jag mår bäst när en rustik virkesbit väcker en idé som jag sedan kan förverkliga med handprecision och maskinkraft, säger Alexander Suck.

Han ser skapandet som en avkopplande hobby när tid finns över. Till vardags arbetar han som arbetsmiljö- och miljösamordnare på Schenker och under fritiden får skapandet samsas med familjeaktiviteter samt jakt och crosscountry-cykling. Men när han väl är i garaget, så är det ofta svarven som får gå varm.

– Jag trivs bäst vid svarven och i känslan av att vara nära träet. Det är något speciellt med att min kraft förs direkt vidare till virkesbiten och att allt jag gör med svarvjärnet får en effekt och konsekvens. Det finns en spänning i det, att själva grundtanken ibland måste förändras på grund av att svarvningen inte blir som jag tänkt mig, säger Alexander.

Alexander svarvar mestadels olika typer av skålar och fat. Han gillar mjuka, levande former och han strävar efter att varje alster ska bli unikt. Ibland blir det mer, ibland blir det mindre. För att utmana sig själv och tänja på individuella gränser inom skapandet, lämnar han ibland svarven för att tillverka större saker. Inspiration till projekten hittar han på nätet, i naturen, i inredningsbutiker och lite överallt egentligen.

– Jag följer väldigt många duktiga personer som lägger upp sina alster på sociala medier, det kan både vara inspirerande och lärorikt. Men egentligen är jag inte intresserad av hur andra har gjort, mer vad de har gjort, för vägen till slutresultatet utforskar jag gärna själv, säger Alexander.

Alexander blir glad över positiv respons och lyckas han inspirera någon genom ett inlägg på Instagram blir han ännu gladare. Men det ser han som en bonus. Mest uppmärksamhet har Alexander fått för sitt egentillverkade kaffebord, det är också ett av projekten som han själv är stoltast över.

– Ur en personlig nöjdhetsgrad skulle jag säga att det är delad förstaplats mellan kaffebordet och ett av mina stora fruktfat. Jag vet inte om det har med själva tillverkningsprocessen eller resultatet att göra. Båda projekten har gemensamt att jag till en början inte hade en aning om hur det skulle bli eller hur jag skulle göra, men när jag kände mig färdig med dem, blev dem precis som jag tänkt mig, säger Alexander.

För att bygga upp sin lilla verkstad har han börjat småskaligt och testat sig fram bland olika typer av utrustning för att hitta hem i sitt skapande. Först när man hittar sin grej, eller sitt område, då är det värt att investera i bättre utrustning, menar Alexander. Han påpekar också att gammalt kan vara rätt, han pekar på sin svarv av äldre modell och säger att han aldrig kommer att byta ut den. Han har däremot en investering i sikte: en snickarbänk från Sjöbergs.

Den lilla verkstaden växer och när Sjöbergsbänken är på plats, är det ändå någon slags cirkelslutning. Där minnet av skaparglädjen från 90-talets träslöjdssal flyttar in och samtidigt främjar framtidens skaparglädje.

– Jag är väldigt glad på platsen jag är just nu, det känns som en bra balans mellan arbete, familj och hobby. Men vem vet, en dag kanske jag säljer mina alster också, men det får vi ta då. Det viktiga för mig är att verkstaden är en frizon snarare än ett arbete. Om det går dåligt eller om jag inte gillar det i stunden, då vill jag kunna strunta i det, gå därifrån och komma tillbaka precis när jag vill, avslutar Alexander.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: