Just nu FRI FRAKT på alla produkter

Fredrik om glöd och guld

Fredrik Ireklint har alltid varit intresserad av snickerier. Under uppväxten arbetade hans farfar som möbelsnickare, så när Fredrik för första gången stegade in i skolans slöjdsal, var det inte konstigt att han kände sig hemma.

Det tidiga intresset ledde Fredrik till en träteknisk gymnasieutbildning på Fenix Kunskapscentrum i hembygden Vaggeryd. Utbildningen gjorde Fredrik ännu säkrare på framtiden och han bestämde sig för att vidareutbilda sig inom möbelsnickeri.

– Jag brinner verkligen för hantverket och därför ville jag fortsätta mina studier efter gymnasiet och göra ett gesällprov. Jag gjorde ett kabinettsskåp till provet och att i slutändan få ta emot ett gesällbrev för mitt eget hantverk gjorde mig otroligt stolt, säger Fredrik Ireklint.

Som färdigutbildad möbelsnickare i Vaggeryd, en liten ort i Småland som bär på en anrik historia av hantverk och möbeltillverkning, hade Fredrik flera alternativ att välja mellan. Faktum är att var tredje industrijobb i kommunen än idag kan härledas till möbelindustrin. För Fredrik började yrkesbanan som maskinsnickare på Swedese, ett klassiskt möbelföretag som bland annat producerar en av Sveriges mest älskade fåtöljer: Lamino. Senare blev han en del av teamet för produktutveckling.

– Det var ett team av två konstruktörer, en sömmerska och jag som snickare, där min uppgift var att tillverka möbelprototyper. Ett uppdrag kunde börja med en designdiskussion, där vi utifrån en skiss eller ritning nystar i visionen och syftet med möbeln. Ofta handlar det om att hitta balans mellan möbelns unika form och våra produktionsmöjligheter. Därefter tillverkar jag en prototyp för att kunna granska proportioner och funktioner, insikterna omsätter jag till en ny prototyp som tål att testas fysiskt. Sedan är det förhoppningsvis dags för produktion och då är min del av arbetet slutfört, säger Fredrik.

2020 föräras Vaggeryd med ännu ett möbelinriktat företag, då Eckersholms Möbelsnickeri öppnar upp i en verkstad på en gård i trakten. Visionen är att tillverka exklusiva möbler på ett hållbart sätt, med en sund produktion, omsorgsfullt hantverk och ett sinne för detaljer som gör att möblerna uppskattas genom generationer.

– Med Eckersholms Möbelsnickeri ville jag testa mina vingar, även om jag inte visste vart jag skulle flyga. I början var jag öppen för alla typer av uppdrag, just för att få känna mig fram, men det blev mestadels platsbyggda kök och garderober. Det kändes inte riktigt som jag. Idag, två år senare, tillverkar jag bara möbelprototyper i verkstaden och hoppar ibland in som konsult och produktutvecklare på Swedese, det passar mig perfekt, säger Fredrik.

I verkstaden står en hyvelbänk från Sjöbergs, det var en av Fredriks första investeringar för att skapa en god arbetsmiljö för sitt snickeri. Fredriks kunder är framför allt designers och inredningsarkitekter. Han arbetar mycket med formpressat trä, en metod där tunna skivor av träfanér limmas ihop för att sedan böjas i spännande former. Det han gillar mest med metoden är att det sällan finns färdiga lösningar att kopiera eller inspireras av, utan det handlar om att själv utforska och testa sig fram.

– Visst inspireras jag av andra också, mycket från likasinnade på sociala medier och när det gäller hantverket har jag en förkärlek till att bläddra i gamla snickarböcker. Förr snickrade man på ett otroligt gediget sätt, allt var välgjort. Så jag tycker om att gå tillbaka för att se hur man löste vissa saker förr och om det är bra så försöker jag få in det i min egen tillverkning. Även om det kan innebära att det tar längre tid att ta fram möbeln, säger Fredrik.

Ett uppmärksammat projekt där Fredrik fick laborera med just formpressat trä är det som kom att bli lampkollektionen Pile för Swedese. Ursprungligen gjordes lamporna för att ställas ut på Nationalmuseum under återinvigningen av deras lokaler. I projektet fick Fredrik vara med tidigt i designprocessen och bolla sina tankar med formgivaren och upphovsmakaren Matti Klenell. Till utställningen tillverkade Fredrik en liten serie för hand, men idag serietillverkas kollektionen och säljs till konsumenter.

– Ett annat projekt som jag minns särskilt är när jag var en del av designteamet som tog fram en take-away-låda till Team Sweden inför Bocuse dÓr, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Lådan skulle förutom att rymma en trerätters middag även representera Sverige. Vi valde att göra ett avancerat hantverk, helt i ask. Sverige tog en hedersam femteplats i tävlingen och take-away-lådan vann priset som den bästa, säger Fredrik.

Att känna skaparglädje är viktigt för Fredrik. Han säger att den framför allt känns i slutförandet av sina projekt. Efter den här intervjun ska han ut till verkstaden igen och få känna känslan, då ska de sista detaljerna på fyra skåp i valnöt finslipas. Sen är det dags för nästa projekt.

– I framtiden kommer jag fortsätta med mitt finsnickeri, jag har fortfarande mycket att lära och inser att jag aldrig kommer att bli fullärd. Jag vill fortsätta göra roliga samarbeten med drivna människor vars hjärta bultar för det genuina hantverket. För parallellt med vårt slit-och-släng-samhälle, behövs ett litet en-personssnickeri som värnar om varenda liten detalj, avslutar Fredrik.

Fredriks Instagram: @mobelsnickare_fredrikfolke

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: