Fri frakt på alla produkter i vår webbshop – hela december. Beställ senast 15/12 för leverans innan jul!

När det gamla flätas ihop med det nya

Carl Malmsten lär har sagt att han ”ville hyvla till en ny mänsklighet och en bättre värld”. Med tanke på hur han och hans fru Sivs köp av gården i Vickleby har utvecklats till idag, kan man inte annat än säga att han till viss del har lyckats.

Skrolla för se mer

Sommaren 1957 kommer Carl Malmsten och hans fru till Öland och hittar en gård till salu i Vickleby. De blir förälskade direkt i den öländska lilla radbyn där gårdarna ligger tätt. De hade sökt länge efter en plats på landet där de skulle kunna förverkliga sin lite större vision med en färgstark skola för gestaltande arbete som höll verkstäderna öppna dygnet runt. Eleverna skulle kunna bo och äta på skolan samt skulle omgivningen vara inspirerande och stimulerande och vad kunde väl bli bättre än Elliottgården som Carl och Siv sedan döpte till Capellagården

Denna höstligt härliga oktoberdag möts vi av sprakande färger i orange, rött och brunt i buskar och på marken. Vi har fått namn på några av lärarna som undervisar och vi vet att en av lärarna väntar på oss i Majagården som ligger i Pensionatsbacken. Capellagården består av flera byggnader, med verkstäder för både träslöjd, textilslöjd och keramik. Det finns även växthus och flera odlingsområden, så det tar oss en liten stund att hitta rätt. I Majagården pågår en föreläsning om timring med Per Erlandsson som gästlärare. Det är elever som går byggnadsvård som intresserade sitter samlade runt Per. De gör ett avbrott för att börja jobba vid de Nordic Pro 1400-bänkarna som vi på Sjöbergs Workbenches AB har sponsrat skolan med.

-Min morfar är den som har varit min inspiration sedan jag var mycket liten. Jag fick då följa med honom ut i skogen på lite grövre hantverk och byggen. När jag sedan skulle välja program till gymnasiet blev det dock med inriktning mot möbelsnickeri berättar Per, som egentligen bor i Ockelbo och driver sitt eget snickeri för fönster, dörrar, farstukvistar med mera. Dessutom har han en byggnadsvårdsbutik där och han har ett stort intresse för ekologiskt byggande, tradition och restaurering av äldre byggnader.

Det är god stämning i Majagården, eleverna får under tiden vi pratar med Per arbeta vid hyvelbänkarna med sina pågående projekt. De jobbar just nu annars med att bygga timmerstommar och de skall så småningom lägga i skift i skiftesverksbyggnader på Himmelsberga.
De får också lära sig om verktygen, får träna på att använda dem och just nu övar de tekniken i att använda en yxa rätt.

Vi ska klä oss, inte i fikonlöv, men efter klimatet. Vi ska arbeta i vårt anletes svett, men med glädje. Här ska ingen Kain behöva ta kål på Abel. I detta Eden ska, framför allt, kunskapen brukas med mänsklighet” sa Carl Malmsten när de skulle förverkliga sin pedagogiska dröm med den första sommarkursen på Capellagården 1958.

På vägen ner från Majagården till byggnaderna där möbel- och textilverkstaden finns möter vi textillärare Linda Zetterman. Hon tar med oss in i en lokal där de torkar lin samt färgväxter, färgar in och trycker mönster på tyger. Hon visar hur de framställer indigofärg ifrån egenodlade färgväxter.

-Vi gör allt från grunden, vi arbetar naturligt och hållbart och eleverna får lära sig alla steg från frö till färg eller från frö till fiber, säger Linda som jobbat på Capellagården i ca 10 år. Linda har tidigare själv studerat här och utöver undervisningen bedriver hon idag en egen verksamhet i Stockholm som formgivare. Vidare berättar hon att de har ett 80-tal elever som kommer från hela världen. De flesta kommer från Sverige men vi har elever från Sydkorea, Holland, Danmark, Japan och Spanien som några exempel och detta medför att undervisningen sker på både engelska och svenska. På så sätt får ju eleverna med sig båda vokabulären i den teknik de utövar.

Vi får följa med upp till textilrummen där flera elever sitter och arbetar med att skapa mönsterrapporter. Vi får se projekt med handduksvävning i vävstolar och inte minst får vi också se Carl Malmstens favoritrum. Ett ljust rum, öppet upp till nocken med takbjälkar där diverse resultat från textil studerande ligger och vilar. Fönstret i rummet täcker hela husgaveln och man har en magisk utsikt över en del av gården. Det går inte att undgå som besökare att se att kreativiteten flödar hos eleverna som sitter här. Tanken på att även Carl, som med sina möbler och inredningar finns representerad i ett stort antal företag i såväl Sverige som utomlands, satt här och skapade känns stor.

En trappa ner pågår också aktiviteter, men här är det möbelsnickeri som gäller. Vi kommer in i en fantastisk snickarbod där läraren Kaj Jacobsen står vid sin lärarbänk, en Sjöbergs original 1900, och visar hur man gör en handsinkning. Eleverna sitter och antecknar i sina små block där de också har ritningar och idéer på olika möbler som de funderar på att designa. Men just nu håller de som går andra året på möbellinjen att tillverka en stol efter Malmstens design som heter Guldheden.

Kaj står vid sin hyvelbänk Sjöbergs Original 1900 och undervisar sina elever på Capellagården.

-Varje år väljs alltid en av Malmstens stolar ut som alla andraårseleverna ska tillverka. Att tillverka en stol är komplext och det är många tekniker, vinklar och svårigheter med just stolar som ger eleverna utmaningar och färdigheter, berättar Kaj för oss. Malmstens stora inspirationskälla var naturen och på flera av hans möbelritningar står det ofta ”alla kanter rundas grundligt”. Just Guldheden har dessutom en dyna i textil så här sammanflätas trä och textil vilket ju också går i makarna Malmstens anda, då Siv Malmsten var en pedagog som arbetat som slöjdlärare på bland annat Konstfackskolan i Stockholm

På Capellagården finns utöver textil och möbelinriktningar även inriktning för keramik och trädgård.  Alla som söker hit måste lämna arbetsprover och många har gått en förberedande linje eller kurs innan de söker hit. Det hålls också lite olika sommarkurser här.

-Till möbelsnickeri är det säkert mellan 60-80 personer som söker varje år och vi tar in 6 stycken, säger Kaj. Utöver arbetsproverna bedömer vi också personligheter och deras konstnärliga kapacitet. Kaj kommer för övrigt själv från Canada och har en egen berättelse som vi får skriva om i en egen artikel.

Besöket på skolan varade i några timmar och avslutningsvis blev vi bjudna på lunch i den gemensamma matsalen. De serverar självklart lokalproducerad mat som eleverna på trädgårdsutbildningen sått och skördat. Uttrycket ”från jord till bord” efterlevs på riktigt, och 2008 fick de en miljöcertifiering.

På Capellagården flätas det gamla ihop med det nya och man kan verkligen säga att skolan bidrar till en fin mänsklighet och en mycket bättre värld.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: