Fri frakt på alla produkter i vår webbshop – hela december. Beställ senast 15/12 för leverans innan jul!

Sophie Sellu ser skönhet i spaltat trä

Sophie Sellu, en Londonbaserad träkonstnär, har täljt sig till tusentals följare med sina vackra redskap och sitt engagemang för hållbarhet. Efter att ha blivit uppsagd i lågkonjunkturen gav hon sig själv sex månader för att se om hon kunde försörja sig på sitt hantverk. 12 år, flera utmärkelser och en medverkan i British Vogue senare är det tydligt att hon satsade helt rätt.

Skrolla för se mer

Med start i skolslöjden

Hon stötte först på träsnideri i skolslöjden vid 11 års ålder, men redan som liten älskade hon att skapa med händerna; från måleri till kollage var hantverk hennes grej. Hon studerade Inredningsdesign på universitetet, men möttes av en tuff arbetsmarknad under lågkonjunkturen. För att hålla kreativiteten levande deltog hon ständigt i olika workshops. Det var då hon snubblade över en kurs i att tälja skedar, och resten är historia:

– Sex på morgonen satte jag mig i bilen och åkte ner till skogen utanför London. Det var en helt fantastisk dag! Att komma bort från stan och få jobba med trä på det sättet… Det var befriande. Jag skapade något från början till slut. Det gick så snabbt och det var så intuitivt. Jag var fast direkt. Köpte genast alla verktyg och la all min vakna tid på att tälja. Det tog över mitt liv, fast på ett bra sätt!

Ett hållbart engagemang

För Sophie var det självklart att jobba med återvunnet virke. Från stormskadade träd i närliggande skogar till återvunnet virke från skrotgårdar ser hon potential där andra ser avfall. De vackra föremålen hon täljer vittnar om de enorma möjligheterna som finns i att våga skapa i vad andra ser som skräp:

– Återvunna material har alltid fascinerat mig. Redan i trean gjorde jag mitt gymnasiearbete helt i återvunna material. Jag förstår bara inte varför jag skulle gå och hugga ner ett träd för att skapa något när det finns så mycket skönhet i återbruk.

Spaltat Trä - En personlig favorit

För Sophie har det återvunna träet en inneboende skönhet och historia. Varje bit bär på en äkthet, en känsla och karaktär som inte går att återskapa. Extra mycket njuter hon av att arbeta med spaltat trä, ett material som kännetecknas av intrikata mönster som kommer från svampangrepp. Genom att ta vara på och återanvända detta material skapar Sophie inte bara unika verk utan bidrar också till hållbara skogsbruksmetoder:

– Jag älskar att det är en form av förfall som jag får ge nytt liv. Och att kunna hjälpa människor med skogsmarker genom att köpa det här virket är en win-win för alla.

Att skapa spaltat trä är en lång process. När trädet tas ner sågas det upp i sektioner och lämnas i skogen i allt från sex månader till två år innan mönstret börjar utvecklas. Om träet förmultnar för mycket går det tillbaka in till jorden, men bitarna som inte gjort det kan hon använda:

– I Storbritannien skenar askskottsjukan. Inom de närmaste 10 åren kommer vi förlora cirka 80 procent av alla träd till askdöden. Många av dem måste tas ner eftersom det är för farligt att låta dem stå. Det är verkligen förödande för skogsområdena, men samtidigt vill jag ta vara på det vi kan från dessa träd innan de är borta för alltid.

Den inneboende skaparglädjen

Sophies kreativa process är djupt förankrad i lek och utforskning. Hon finner inspiration i andra konstformer, och kopplar av genom att tillbringa tid i naturen. Oavsett om hon skissar i sin anteckningsbok eller bara leker med materialet, kommer inspirationen ofta när hon stiger bort från arbetet. För Sophie ligger glädjen i att kunna förverkliga fantasin. Att konkret kunna hålla i något som kommer från hennes sinne är en förtrollande känsla. Oavsett om det handlar om att besöka andra konstnärers verkstäder eller reflektera över den egna processen, finner hon inspiration i resan från idé till realisation:

– Jag har alltid fascinerats av hur människan går från tanke till färdigt objekt. Att kunna interagera med föremål som föddes ur någons funderingar, det är så coolt. Att hålla i något jag gjort tar mig tillbaka till den där första skedtäljarkursen. Känslan av att ha skapat något själv är otroligt tillfredsställande!

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: