Frauke Finnern-Bräuchle – en pionjär i Tyskland
Frauke Finnern-Bräuchle började arbeta med Sjöbergs för över 40 år sedan och blev direkt en nyckelperson för att sätta vårt namn på den tyska kartan. Den 31 mars 2024 går hon i pension men tro för den skull inte att hennes historia med oss slutar. Det blir ett nytt kapitel där hon tar mer plats vid arbetsbänken därhemma.
Frauke kom i kontakt med Sjöbergs på 70-talet när hon arbetade på Svenska Handelssekreterarkontoret i Düsseldorf och hjälpte svenska företag att etablera sig på den tyska marknaden.
– Sjöbergs hade en fin prognos, och det blev så att vi samarbetade alltmer, berättar hon.
Intresset var ömsesidigt, och 1981 blev det ett naturligt steg för Frauke att byta jobb och börja på Sjöbergs i Tyskland.
– Då var det mycket ovanligt med kvinnor i branschen. I början kunde jag ibland mötas av viss skepticism. Det gick som tur är över. På sätt och vis var det en fördel att vara kvinna, Sjöbergs fick ju en väldigt tydlig – och lite annorlunda – profil. Dessutom var jag aldrig rädd för att ta i och göra det som behövdes för att demonstrera arbetsbänkarnas funktioner och kvaliteter. Ibland måste man ner på golvet!
Hon ler och berättar vidare:
– Det var inte heller konstigt att det saknades kvinnor. När jag gick i skolan var det strikt uppdelat. Flickor sydde, pojkar snickrade. Det satt i länge. När jag började på Sjöbergs hade jag såklart sett en hyvelbänk, men jag visste absolut inte hur man använde den praktiskt. Det blev till att läsa på! Som tur är hade jag fantastiskt stöd i kollegorna.
Entusiasmen går inte att ta miste på när Frauke pratar om våra arbetsbänkar.
– Det har alltid känts bra eftersom det handlar om genuin kvalitet. Våra produkter håller för livet, ja, kan till och med gå vidare till nästa generation. Det är något att vara stolt över.
Hon lyser också upp när hon berättar om triumfen när Sjöbergs fick utmärkelsen Gut av Stiftung Warentest, konsumentorganisationen som bland annat genomför olika produktundersökningar.
– Det gjorde att många fick upp ögonen för oss. Ändå var det ”bara” en av våra enklaste hyvelbänkar som hade testats!
De första två decennierna samarbetade Frauke främst med centrala inköpsföreningar som representerade de små järnhandlarna som fanns mitt i varje stad. Nu är byggkedjorna i fokus. Även om marknaden har förändrats radikalt tror hon starkt på skaparglädjens fortsatta framtid.
– Inte minst i en orolig värld är det viktigt med trygghet och lugn.
Frauke kallar Sjöbergs kärleksfullt ”sin baby” och hon har sett oss växa upp och bli starka i landet. Den 1 april får hon dock mer tid över till sig själv. Trodde hon att hon skulle klocka in nästan 50 år för samma arbetsgivare?
– Vem kunde ana det! Men jobbet har varit så omväxlande och roligt med all utveckling, alla människor och alla möten. Sedan gjorde ju också Sjöbergs att jag skulle kunna fortsätta karriären när jag fick barn på 80-talet. Idag är det inte konstigt med hemmakontor, men på den tiden var vi verkligen pionjärer och placerade det tyska säljkontoret i min och makens villa. Tekniken har förstås också gjort arbetet enklare, 1978 var telex det senaste…
Frauke rivstartade karriären på Sjöbergs med en mässa i Köln. Holz-Hantverk i Nürnberg den 19–22 mars 2024 blev hennes grand final där besökare träffade både henne och efterträdaren Maria Häggbom-Potter. Fast legendaren satte förstås inte punkt för kontakten med Sjöbergs arbetsbänkar med mässan.
– Hemma har jag en Elite 1500 som jag inte tycker har blivit utnyttjad i den utsträckning som den förtjänar. Nu tänker jag ta mod till mig och anmäla mig till en träskulpturkurs.
Vi ser fram emot resultatet, Frauke, och stort tack för allt du har gjort hittills.