Fri frakt på alla produkter i vår webbshop – hela december. Beställ senast 15/12 för leverans innan jul!

Daniel lämnade rötterna och hittade sitt eget formspråk

Klockan närmar sig åtta i Tokyo. Gatorna sjuder fortfarande av liv, men uppe i Daniel Månssons lägenhet, bland egentillverkade konstverk och möbler, råder ett stilla lugn. Daniel har bott i Sverige, Australien, Skottland och Japan, och var han än slagit sig ner har skapandet fått följa med. Drivkraften bakom hans verk är viljan att lära sig mer.

Daniel har skapat länge och hans hantverksintresse började gro redan under uppväxten i Ystad. Han studerade konst och form på högstadiet, fotograferade på fritiden och drömde om att resa runt världen.

– När jag senare i livet reste runt tog kärleken mig till Australien. Väl där hade jag inga planer, så när jag såg en annons om en kurs i möbeldesign och tillverkning på ett universitet i Tasmanien blev jag sugen. Och så bar det av!

Kursen ledde så småningom till Daniels första uppdrag inom möbeldesign.

– En av kursledarna hade ett litet företag. Jag blev erbjuden att hjälpa till med ett stort projekt i några månader, men när projektet var klart blev jag kvar.
– Jag lärde mig mycket, framför allt att tillverka bord av olika slag; matbord, hallbord, sängbord och soffbord.

Lyxbåtar släckte glöden 

Efter en tid i Tasmanien flyttade Daniel med familjen till Gold Coast på östkusten. Han tog jobb på en fabrik som tillverkade träinredning till lyxbåtar, men arbetet var inte tillfredsställande. Tidspress och begränsat kreativt utrymme gjorde att skaparglädjen försvann.

– Men så hälsade jag på hemma i Sverige och av en slump kom jag över en artikel om Per Norén. I artikeln visade Per upp olika kåsor och skedar som han täljt.

Innan Daniel visste ordet av hade han köpt en morakniv för att prova själv. I början inspirerades han mest av hantverkare han följde på Instagram, och på så vis fick han upp ögonen för det dekorativa samiska hantverket. Det blev hans signum, men sedan flytten till Japan påminner Daniels alster även om hantverkstraditionen från det nya landet.

– Jag besökte tempel och historiska byggnader och plötsligt var jag full av inspiration. Idag har mina verk egenskaper från både samisk och japansk kultur. Men de är också influerade av min vilja att lära mig nya saker.

Daniel förklarar:

– Mina verk är inte praktiska. De är konstverk, och designen styrs av min vilja att utforska olika tekniker. Till exempel gjorde jag en sked och täljde en döskalle på toppen, bara för att jag ville testa.

Delar hantverket med andra

För Daniel kommer skapandet nog alltid att vara en del av livet. Framåt tänker han skapa med glädje och utan tidspress, för sin egen skull. Men han delar också sina projekt med andra.

– Jag avslutar alla projekt med att ta en bild och lägga upp på Instagram (@mansson_daniel). På så sätt kombineras mina två intressen, foto och träslöjd, samtidigt som jag möter andra kreatörer och samlar mina verk.

Men det verk Daniel känner allra mest stolthet över finns inte på Instagram.

– På universitetet i Tasmanien byggde jag något åt mig själv för allra första gången. Det blev ett soffbord, säger Daniel och drar med handen över det stadiga bordet framför sig.
– Med viss svårighet lyckades vi skicka det hela vägen från Australien till Japan och jag hoppas att det ska följa mig längre än så.

Jag vill ha kostnadsfri rådgivning

Om du är arkitekt eller på annat sätt verkar i föreskrivande led kan vi hjälpa dig hela vägen från ritning och produktval till färdig slöjdsal.

Jag är: